1- تاکید بیش ازحد والدین بر هوش و حافظه ی کودک
بسیاری از والدین ‘ نا آگاهانه کودک خود را فقط با هدف تقویت مهارت های حافظه ای و انباشتن ذهن وی از اطلات لغوی ‘تربیت و هدایت می کنند و برای حافظه و هوش کودک اهمیتی بیش از حد قائل می شوند . این گروه از والدین بدون در نظر گرفتن این اصل تربیتی مهم که تنها اطلاعات عمومی و داشتن حافظه ی قوی برای تکامل ورشد فکری و باروری .....استعدادها ی کودک کافی نیست ‘با اصل قرار دادن هوش و حافظه ی کودک ‘از پرورش سایر توانمندیها ی ذهنی و روانی کودک خود که مهم ترین آن ها تفکر خلاق است‘عافل می مانند .
2- ایجاد رقابت میان کودکان
معمولا رقابت میان کودکان وقتی پدید می آید که :
الف – نوعی ارزیابی ورتبه بندی توسط والدین وجود داشته باشد.
ب- پاداشی با جایزه در میان باشد .
معمولا کوذکان چنان چه احساس کنند که کار آن ها توسط والدین مورد ارزشگذاری قرار خواهد گرفت و یابه به بهترین کار جایزه یا پاداش داده خواهد شد ‘بیش از آن که به انجام بهتر کار بیاندیشد به کسب آن فکر می کنند . ضمن آین که گاهی این رقابت ها به ستیزه جویی میان گودکان تبدیل می شود وسبب می گردد تا آن ها نتوانند از توانایی ها و استعدادها ی واقعی خود استفاده کنند.
3- تاکید افراطی برجنسیت کودک
تاکید بر جنسیت کودک و تمایز قائل شدن زیاد میان دختر و پسر یکی از موانع مهم رشد خلاقیت کوذکان در گروهی از خانواده هاست . در برخی از فرهنگ ها بسیاری از دختران و پسرانی که از تفکر ها یی خلاق بر خوردار هستند ‘به سبب ملزم شدن به رعایت پاره ای از مقررات و هنجار های از پیش تعیین شده و هم چنین به دلیل قرار گرفتن در نقش های قالبی که فرهنگ و محیط بر آن ها تحمیل کرده ‘علایق و تمایلات خلاقانه خود را سرکوب می کنند و درنتیجه به تدریج دچار تعارض شده و خلا قیت آن ها از بین می رود .
4- قرار دادن قوامین خشک و دست و پا گیر در منزل
بسیاری ازوالدین برای کوذک خود قوامین و مقررات خشک و محدود کننده ای نظیر تعداد ساعت های درس خواندن در روز‘راس ساعت معین خوابیدن‘استفاده از لوازم خاص و...
قرار می دهند . پدید آوردن چنین شرایطی در منزل و اصرار و پافشاری بر رعایت آن ها از جانب کودکان ‘سبب می شود کودک تدریجا به کلیشه ای و تکراری رفتار کردن عادت کند.باید توجه داشت که افکار و رفتارها ی کلیشه ای و تگراری نقطه ی متضاد خلاقیت است.
5- عدم آشنایی والدین با مفهوم واقعی خلاقیت
عدم آگاهی و شناخت برخی والدین از فرایند رشد خلاقیت درکودکان و مطالعه نکردن آن ها در این زمینه ‘سبب می شود آن ها هیچ گاه نتوانند برای پرورش و شکوفایی خلاقیت
خود برنامه ریزی و اقذام صحیحی نمایند وبه این ترتیب نا خواسته سبب می شوند استعدادهای خلاق کودک آن ها به هدر رود .
(ادامه بحث 1/8/87)
|